UAOTZYV.COM

Монастырь Св. пророка Ильи

Адрес Яремче, вулиця Свободи
Рубрики Церковь, Достопримечательность
Оценка 4.3 9 отзывов
Похожие компании в категории
Храм трьох святителів УПЦ КП — Делятин, вулиця 16 липня, 40д

Монастырь Св. пророка Ильи отзывы

9
Сортировать: по дате положительные отрицательные по полезности
Артем
21 сентября 2021 в 22:55

Симпатичная церквушка у дороги. Ухоженная территория. Есть туалет. Если едите мимо, то не плохое место для небольшого отдыха

Татьяна
05 сентября 2021 в 12:44

Проездом были. Просто зашли посмотреть. Очень красивое место. Чисто, аккуратно, есть туалет на территории, церковная лавка.

Олег
30 августа 2021 в 9:30

Церква святого пророка Іллі належить монастирю монахів Студійського Уставу Свято-Успенської Унівської Лаври. Дерев’яна церква знаходиться на території монастиря отців студитів у с. Дора (вул. Свободи, 148), яке входить до Яремчанської міської ради.
Дерев’яна церква св. Пророка Іллі — унікальна пам’ятка архітектури, споруджена у гуцульському стилі у формі хреста, покрита дерев’яною ґонтою. Увінчують церкву 2 куполи: центральний триярусний і задній двоярусний. Особливо припадають до душі прочанам і туристам ікони та внутрішня мистецьки виконана дерев’яна оздоба храму. Інтер’єр декоровано спеціальним орнаментом та зображеннями, випаленими на дереві.
Церква збудована біля центральної дороги, що веде з Івано-Франківська до Рахова. Недалеко початок маршруту на гору Маковиця. Звідси також зручно дістатися до центру Яремче та в будь-який куточок Дори. Від монастиря легко вийти до берегів річки Прут, де є хороші місця для купання.
Монастир св. Пророка Іллі постав наприкінці серпня 1935 р. За благословенням митрополита Андрея Шептицького й ігумена Климентія Шептицького, а також за згодою владики Григорія Хомишина, зі Святоуспенської Унівської лаври в село Дора приїхало троє ченців-студитів. Подружжя освітян зі Львова Ілля та Іванна Кокорудзи подарували для потреб обителі два будинки і прилеглу до них землю. В одному з приміщень була облаштована каплиця. У 1936 році Монастир студитів налічував уже 7 іноків.
Будівництво монастирського храму розпочато у 1937 р, і завершено вже в 1938 р. Та оскільки коштів бракувало, порадившись з секретарем, війт села Дора Андрій Бойко на зібранні повідомив, що громада виділить ліс для будівництва безкоштовно. Будівельні роботи велися під керівництвом майстрів Івана Яворського з с. Заріччя та Петра Григорчука з с. Жаб’є.
Від початку заснування у монастирі велася активна культурна та просвітницька діяльність. Монахи організували ремісничу школу, де місцеві мешканці могли навчатися шевству та столярці. У радянський період тут влаштовано склад, згодом — музей атеїзму (1963-1990). У 1990 р. Церква була повернута студитам, які провели реставрацію та відновили монастир. Незабаром недалеко від храму було засновано жіночий монастир Згромадження сестер милосердя св. Вікентія. У наш час церква є діючою, тут постійно проводяться богослужіння.

Олег
27 октября 2019 в 8:48

Заново відбудований наш місцевий монастир який були спалили після того як Люди вийшли проти Януковича.

Лілія
03 октября 2019 в 1:07

Дора - колишнє давнє село, що знаходиться поблизу Яремче (нині входить до складу самого міста). Саме тут знаходиться монастир Св. Пророка Іллі. Дерев‘яна церква на його території являється унікальною пам‘яткою гуцульської архітектури.
Якщо будете в цих краях, обов‘язково відвідайте цей чудовий монастир)

Ната
26 сентября 2019 в 11:25

В 21.00 территория для посещения была открыта (храм сам закрыт). Удивительно спокойное и тихое место. Все продумано для комфорта людей: лавочки под навесом, колонки для трансляции служб. В свободном доступе свяченная вода. И просто очень красиво вокруг. Тянет вернуться

Дмитро
26 ноября 2018 в 17:07

Фотографії не є дійсними, стару церкву спалили, зараз на її місці теж дерев`яна, але сучасна. Розчарування

Валерій
19 ноября 2018 в 12:06

Я розмістив світлину січня 2009р та вже зроблені на весні 2016р. Тобто так, як це було до пожежі та відновлений варіант.

Любомир
02 ноября 2018 в 8:46

Чудовий комплекс релігійних споруд поруч з головною дорогою. Нажаль, в березні 2014 року головна окраса монастиря - храм на честь Святого пророка Іллі згорів через необережність (між людьми різне говорили, була версія і про провокацію в ті буремні часи). Та завдяки прихильності керівництва церкви, добродійникам і простим вірянам храм швидко відновили. Рекомендую відвідати.

Добавить отзыв